• A
  • A
08.08.2009
Nefis Tevhid

Ey nefsim!. Bil ki.. – 6

Bir değil binlerce kalemle yazıyorsun hayatını. Birini silsen diğeri onun yerini alıyor. İşlediğimiz her günah, kafamıza giren her bir şüphe, kalp  ve ruhumuzda yaralar açıyor.. Yaratıcıya karşı duyduğumuz kuşkular, korku tümörleri, bağışlama yetimizi yitirmemiz, ebedî hayattan nasibimizi azaltıyor. Küçük dairenin hatırına geniş daireyi feda etmemek gerekir. Hangi daire daha geniştir? Bedenin ki mi, ruhun ki mi?. Nefis kendinden aşağıda olanları duyularla, kendinden yukarıda olanları delil / bürhan ile öğrenir. [1] Aklı olmayanın dini yoktur. İçimizdeki peygamber akıldır. Şayet bâtini elçimiz devre dışı kalırsa, zâhiri peygamberden (s.a.v) de fayda gelmez.

Kişinin dinden nasibi, akıldan nasibi kadardır. Zira akıl imanın bekçisidir.. [2] İnsan bir eylemde bulunmak istediği zaman, Allah (c.c), o fiili icra etme gücünü insanda yaratmaktadır. İnsana düşen, sadece niyet etmektir. Ölümle elinde hiçbir şey kalmadığını gören insana; ‘İbadet ederek eline ne geçecek..’ diye sorulur mu? Ey nefsim! Unutma.. Kader inanılmayı değil fark edilmeyi bekler. Zira, kader konuşunca cüz’i irade susar.. Yaratıcı, insanı doğumundan ölümüne kadar kayıt altına almıştır. Potansiyel olarak insanda sadakat ve doğruluk problemi vardır.

 

Allah (c.c) insanla doğrudan görüşmekten aciz değildir, ama bunu Cebrail (a.s) vasıtasıyla yapmaktadır. İnsanın her yaptığından en ince ayrıntısına kadar haberdardır, fakat sağına ve soluna katip / kaydedici melekler yerleştirmiştir ki, iyilikleri ve kötülükleri her an yazılsın. Sevapları ve günahları öylece kaydedilsin. Hayatı ve ölümü veren O (c.c) olduğu halde, Azrail (a.s) marifetiyle insanın canını almaktadır.

 

İslam dini, bir kayıt dinidir. Kayıt dışı olan her türlü iş özünde İslam’a aykırıdır. Ey nefsim! Unutma.. Kayıt varsa kader de vardır..


Aykut Tanrıkulu


 

Dip Notlar:

 

 

[1]. İlim genel olarak objektif bilgiyi ifade eder.

Marifet ise sübjektif bilgi için kullanılır.

Bilim ise, doğa bilgisi anlamındadır.

Bilginin temel kaynakları, duyular ve akıldır.

Bunlara haber (Kur’an ve Hadisler),

Sezgi (ilham) ve tecrübe (deneyim) eşlik eder..


[2]. Sözler / Lemeat / syf: 673

Yorum yazabilirsiniz.

Yorumlarınız onaydan sonra yayınlanacak olup eposta adresiniz sitede görünmeyecektir. Lütfen hakaret içeren sözler yazmayınız.
0.007 sn.